Τί είναι το κρασί Cava;

2021-04-21

Η Cava, γνωστή και ώς η Ισπανική Σαμπάνια, είναι ένα Ισπανικό αφρώδες κρασί το οποίο παράγεται αποκλειστικά στη βόρειο τμήμα της Ισπανιάς, στην Καταλονία.

H Cava ωστόσο χωρίζεται σε επιμέρους κατηγορίες βάσει της γλυκύτητας και της οξύτητας αντιίστοιχα. Ειδικότερα:\

  • Brut Nature - έως 3 γραμμάρια ζάχαρης, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • Extra Brut - έως 6 γραμμάρια ζάχαρης ανα λίτρο
  • Brut - έως 12 γραμμάρια ζάχαρης ανα λίτρο
  • Extra Seco (extra dry) - από 12 έως 17 γρμμάρια ζάχαρης ανα λίτρο
  • Seco (dry) - από 17 έως 32 γραμμάρια ζάχαρης ανα λίτρο
  • Semiseco (semi-dry) - από 32 έως 50 γραμμάρια ζάχαρης ανα λίτρο
  • Dulce (sweet) - περισσότερα από 50 γραμμάρια ζάχαρης ανα λίτρο

Οι κύριες ποικιλίες από τις οποίες παράγεται αυτό το εξαίσιο κρασί είναι το Macabeo, που προσδίδει άρωμα και γλυκάδα. Η Parellada η οποία προσδίδει λεπτότητα, άρωμα και φρεσκάδα. Τέλος, η ποικιλία Xarel-o έχει σημαντικό ρόλο, καθώς δίνει στο κρασί δομή και σώμα.

Το ιδιαίτερο της κατηγορίας αυτής, είναι η δεύτερη ζύμωση, κατά την οποία ακολουθείται η μέθοδος Tirage, όπου εμφιαλώνεται το βασικό κρασί μαζί με σάκχαρα και μαγιά, ώστε να παραχθεί διοξείδιο του άνθρακα και η χαρακτηριστική μυρωδιά για να γίνει  ζύμωση.

Στη συνέχεια, αφήνονται οι φιάλες για να εγκατασταθούν σε οριζόντια θέση σε σκοτάδι με σταθερή θερμοκρασία 15 ° C. Τα μπουκάλια θα ξεκουραστούν για τουλάχιστον 9 μήνες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, υπάρχει μεγάλη ποσότητα ιζήματος στη φιάλη το οποίο πρέπει να αφαιρεθεί. Στα πρώτα στάδια της παραγωγής cava, αυτή η διαδικασία γινόταν με το χέρι. Ένας επιτηρητής έπρεπε να στροβιλίζει το κρασί έτσι ώστε το ίζημα να κινείται προς το φελλό της φιάλης. Σήμερα, αυτή η διαδικασία γίνεται με τη γυροπλέτα , μια μηχανή στην οποία τοποθετούνται αρκετά μπουκάλια κρασιού και στη συνέχεια, κινείται με παρόμοια κίνηση. Χάρη σε αυτό το μηχάνημα, η παραγωγή της Cava έχει γίνει πολύ πιο γρήγορη και οικονομικότερη.

Σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο, το μπουκάλι στη συνέχεια αναποδογυρίζεται και αφαιρείται ο φελλός, επιτρέποντας σε κάποιο μέρος του αφρού και του ιζήματος να διαφύγουν. Σήμερα, αυτή η διαδικασία γίνεται μέσω της ψύξης του λαιμού της φιάλης. Όταν αφαιρείται ο φελλός, αφαιρείται ένα κομμάτι πάγου από το λαιμό που περιέχει το ίζημα μέσα σε αυτό.

Τέλος, τοποθετούνται οι φελλοί. Χρησιμοποιούνται φελλοί από φυσικό ξύλο , καθώς και το κάλυμμα που μπορεί να είναι συρματόσχοινο ή μεταλλικό κλιπ.


Εμείς σας προτείνουμε την Gran Livenza, ένα εξαιρετικό κρασί της κατηγορίας CAVA, που παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.